15.9.2014

Napin vaihtaminen farkkuihin

Tuskin olen ainoa, jolle joskus käy näin:

Farkuista irtoaa nappi, koska vyötäröön on tullut lisää senttejä, armas aviomies päättää huvikseen kokeilla vaimon farkkuja (yllä oleville farkuille oikeasti kävi näin, kyseessä toki ovat miesten farkut) tai jostain muusta syystä. Housut ovat vielä hyvät, mutta mitenkäs ne nyt saa taas kiinni? Napin voi käydä laitattamassa liikkeessä, mutta sen voi myös tehdä itse. Kaikki eivät sitä ehkä tiedä, joten ajattelinpa nyt tehdä pienen ohjeistuksen. Välineet ovat aika yksinkertaiset:

Nappia uupuvat housut, farkunnappeja ja vasara.
 Napeissa kannattaa varmistua siitä, että ne tosiaan voi itse naputella paikoilleen. Omista varastoistani esimerkiksi löytyi alkuun vain farkkujen mukana tulleita vaihtonappeja, joita ylläri, ylläri ei pystykään naputtelemaan paikoilleen. Mikä järki siinäkin on? Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, naputeltavia nappeja saa kyllä alan liikkeistä tai netistä. Minä esimerkiksi kävin hakemassa muutaman paikallisesta nappikaupasta, maksoivatkin vain vajaan euron kappale.

Mitä sitten pitää tehdä, kun napit on hankittu ja vasara haettu työkalupakista? Ensin otetaan napin terävä niittipuoli ja työnnetään se nurjalta puolelta, vanhan napinpaikan vierestä vyötärönauhan läpi:

Tässä näkyy hienosti, miten Puuhanalle yritti vielä kiinnittää vanhaa nappia nahkarinkulan avulla. Jätin sen paikoilleen, koska pala oli sekä ommeltu että liimattu kiinni. :D
 Seuraavaksi otetaan nappipuoli ja painetaan sen kannassa oleva reikä niitin kärkeä vasten:

Sitten otetaan vasara käteen ja naputellaan nappia muutaman kerran varovasti. Varovaisuutta tarvitaan tietenkin sormien takia, mutta nappi voi myös vääntyä, jos naputtelee liian innokkaasti. Työ on valmis, kun nappi on jämäkästi niittiosassa kiinni.

Helppoa kuin heinänteko.
Uuden napin laittaminen farkkuihin on siis käytännössä helpompaa kuin tavallisen napin ompelu. Miksi tämäkin taito piti oppia vasta nyt?

3 kommenttia:

  1. kiitos paljon

    t. uusavuton

    VastaaPoista
  2. Kiitos myös!

    t. toinen uusavuton

    (olen myös ompelija, mutta
    tällaista nappia ei ole ennen tarvinnut
    vaihtaa)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta. Kotoa löytyi myös pari terävää. Olipa helppoa :)

    VastaaPoista